torsdag 12 juni 2008

Resor och åldrande

Igår åkte Amasonen till Indien. Jag har inte varit hemma och smakat på ensamheten än, men jag gissar att det kommer kännas rätt lyxigt. Jag har sett fram emot att få bo själv ett tag. Det är härligt att bo med Amasonen, men kvinnan har Asperger, det råder ingen tvekan. Jag vet inte hur många gånger hon har berättat för mig om hennes nya myggnät, var hon har köpt det, hur det ska användas, och hur otroligt bra och praktiskt det är med myggnät. Heja myggnät.

Jag såg Juno härom kvällen. Om du inte har sett den, se den. Den är fantastisk.

M pysslar med naturfotografi. Förra sommaren hyrde han och några andra fotografer en liten isbrytare och åkte runt Svalbard en månad, fotade blodiga isbjörnar och gäspande sälar. Igår kväll satt han vid datorn och plockade ut bilder som ska vara med i någon slags utställning, samtidigt som jag planterade om alla hans krukväxter. Sen jag införskaffade balkonglåda har jag fått blodad tand för det där med att stoppa ner saker i jord, jag vet inte om jag borde vara orolig. Jag håller möjligtvis på att förvandlas till min mamma. I morse på väg till jobbet såg jag dessutom min spegelbild i ett skyltfönster, och håret var mer fluffigt än lockigt och jag såg ut som min mamma. "Det är nu det börjar", tänkte jag, och så tänkte jag på de gråa håren i M:s kalufs.

Biljetterna till Island är bokade. Jag sitter med min Lonely Planet och längtar. Valar och grottor och heta källor och vulkaner och lunnefåglar och islandshästar och kajaker. Vet ni att en delikatess på Island är rutten haj? Hajen får ligga i marken i sex månader, sen äter man den. Den luktar ammoniak och road kill, och eftersmaken är så jävlig att man får en snaps till att skölja ner den med. Eller så kan man beställa in ett halvt inlagt fårhuvud, intakt med ögon och allt. Eller en fårtestikelkaka. Det är ju helt fantastiskt. Jag tänker tvinga M att smaka på alltihop, så tar jag snapsen.

Inga kommentarer: