fredag 4 februari 2011

Min fredagkväll

Så här ser den ut: Jag sitter "hemma", dvs i min värds vackra lilla lägenhet fylld med quirky designerprylar och hans ångestfyllda ensamhet. Själv är han bortrest över helgen. Jag äter mina älskade bagels (oh how I've missed you) och dricker sojachokladmjölk. Finland verkar överfullt av laktosintoleranta människor för det är nästan lättare att hitta laktosfritt än... laktosigt? Vad är motsatsen till laktosfritt? Finns det ett ord?
I alla fall. Jag transkriberar dagens intervju. För dig som ska intervjua någon i ett icke-journalistiskt sammanhang kan jag rekommendera följande:
  1. Om nån tycker att du ska spela in på minidisc, be den personen att ta sig i röven. Minidisc suger. Vem fan använder minidisc efter -98? Spela in direkt på laptop. Har du mac så kan du enkelt stänga av skärmen så den inte stör, har du PC kan du i alla fall göra skärmen väldigt mörk.
  2. Spela in i gratisprogrammet Audacity, det är skitsmidigt.
  3. När du ska transkribera, använd gratisprogrammet Express Scribe. Det gör livet så otroligt mycket enklare.
Att transkribera är jobbigt. Det är ännu jobbigare att transkribera om intervjupersonen har kackig engelska och bara pratar i halva meningar. Så i bland tar jag paus, och tittar på ett avsnitt av Dollhouse. Bra serie det där. Och så kliar jag mig rätt mycket. Nästan alltid när jag åker iväg får jag nåt slags exem. När jag är hemma hos mina föräldrar får jag nästan alltid små små blåsor på kinderna. I Helsingfors får jag kliande knottror på axlarna och skuldrorna som nu börjar leta sig in i armhålorna. Jag är så jävla het. Imorgon åker jag till Tampere och hälsar på en gammal bekant. Har jag lite tur ger det mig ett till exem, ovanpå det jag redan har.

1 kommentar:

Camilla sa...

Laktosprodukter kanske? :p